45 lecie Ks. W. Kwietnia

Jubileusz 45-lecia Kapłaństwa Ks. Wojciecha Kwietnia w Summit, IL

W niedzielę 26 maja 2024 roku, w kościele Św. Błażeja w Summit, IL, o godzinie 10:30 odbyła się uroczysta Msza Święta z okazji jubileuszu 45-lecia kapłaństwa proboszcza parafii, ks. Wojciecha Kwietnia. To wyjątkowe wydarzenie zgromadziło licznych wiernych oraz duchownych, którzy przybyli, aby uczcić tę szczególną okazję.

Uroczystości w Kościele Św. Błażeja

Podczas Mszy Świętej ks. Wojciechowi towarzyszyli ks. John Fredy Villa Holguin, ks. Idzi Stacherczuk oraz diakon Ignatio Alvarez. Kościół wypełnił się po brzegi wiernymi, którzy chcieli wyrazić swoją wdzięczność i uznanie dla długoletniej posługi ks. Wojciecha. Obecni byli również przedstawiciele Związku Ślązaków, który od 20 lat ma swoje zebrania właśnie w kościele Św. Błażeja.

Życzenia i Poczęstunek

Po uroczystej Mszy Świętej, jubilat przyjmował życzenia od wiernych oraz przedstawicieli różnych grup parafialnych – polskich, meksykańskich i amerykańskich. Nie zabrakło również przedstawicieli polskiej szkoły przy parafii. W imieniu Związku Ślązaków, prezes Piotr Brzek złożył ks. Wojciechowi serdeczne życzenia oraz wręczył bukiet biało-czerwonych róż.

Ks. Wojciech zaprosił wszystkich obecnych na Mszy do sali pod kościołem na poczęstunek. Na stołach pojawiły się potrawy z różnych zakątków świata, które cieszyły się ogromnym powodzeniem. Kulminacyjnym momentem był uroczyste przecięcie tortu przez jubilata.

Wspólne Śpiewanie i Wyjątkowa Atmosfera

Podczas poczęstunku, wiele osób podchodziło do ks. Wojciecha, składając mu życzenia i dziękując za lata posługi. Wszyscy zgromadzeni wspólnie odśpiewali “Sto lat” po polsku, co dodało spotkaniu wyjątkowego charakteru. Atmosfera była pełna uśmiechów, życzliwości i wspólnoty, co sprawiło, że była to wspaniała niedziela i udana uroczystość.

Wywiad z ks. Wojciechem Kwietniem

Radio Na Śląskiej Fali planuje przeprowadzić wywiad z ks. Wojciechem Kwietniem. Jeśli macie pytania do ks. Wojciecha, możecie je przesłać do nas lub napisać pod tym postem.

Tekst i zdjęcia ZS.

1. #JubileuszKapłaństwa