XXIX Bal Barbórkowy Chicago 2021

Niech żyje nam górniczy stan! XXIX Barbórka Związku Ślązaków Chicago 2021

W ostatnią sobotę listopada w salach bankietowych Lone Tree Manor w Niles rozbrzmiewała radosna muzyka. Około 200 osób bawiło się w rytm śląskich, polskich i amerykańskich przebojów do drugiej nad ranem. W ten sposób Związek Ślązaków w Chicago wraz z górnikami, w paradnych mundurach galowych i w towarzystwie pięknych Barbar, świętowali XXIX Bal Barbórkowy.

Już od 29 lat Związek Ślązaków w Chicago uroczyście obchodzi Dzień Górnika i organizuje z tej okazji Bal Barbórkowy, który od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Każda impreza posiada charakter charytatywny. W tym roku część dochodu z balu przeznaczona zostanie na Dom Samotnej Matki w Chicago.

Tegoroczny Bal Barbórkowy rozpoczęli prezesi Związku Ślazaków w Chicago, Piotr Brzęk i Andrzej Matejczyk, którzy przywitali uroczyście przybyłych gości. Po ceremonii powitania nastąpiło wprowadzenie sztandaru Związku Ślązaków przez trzyosobowy poczet sztandarowy, w skład którego wchodzili górnicy z wieloletnim stażem pracy w kopalniach węgla kamiennego; Tadeusz Gaweł, Andrzej Jaromin oraz Adam Godowski. Następnie odśpiewano hymn polski, a wkrótce potem hymn górniczy. Po czym głos zabrała Wicekonsul Rzeczpospolitej Polskiej w Chicago, Agata Grochowska, która przywitała przybyłych gości. W krótkim przemówieniu nawiązała do święta górniczego i tradycji. Podkreśliła również ich rolę w budowaniu więzi wśród Polonii chicagowskiej. Konsul Rzeczpospolitej Polskiej w Chicago do spraw Polonii uhonorowała przedstawicieli stanu górniczego, wręczając im tradycyjną kwaretkę, co spotkało się z ciepłym odbiorem górników, którzy poczuli się docenieni w ten wyjątkowy sposób. Wszystkie Barbary obecne na sali zostały wyróżnione przez vice prezesa Związku Ślązaków w Chicago, Andrzeja Matejczyka, który wręczył im kwiaty oraz butelkę szampana, całując każdą panią szarmancko w rękę.

Wśród uczestników bankietu znalazł się kapelan Związku Ślązaków w Chicago oraz proboszcz parafii pw. Świętego Cyryla i Metodego w Lemont, ksiądz Waldemar Stawiarski. Podczas swojego przemówienia przywitał wszystkich gości oraz odmówił modlitwę.

W trakcie Balu Barbórkowego serwowane były wyśmienite śląskie potrawy. Po wykwintnej kolacji rozbrzmiała muzyka zespołu Marcus Band, który bawił wszystkich do drugiej nad ranem.

Tegoroczną Barbórkę zakończyła nietuzinkowa loteria fantowa, podczas której można było wygrać cenne nagrody, którą zorganizowano dzięki wsparciu sponsorów: Adams Jewelry, Keswick Jewelry, W.A. Jewlery, Ted’s Jewleres, Stromidlo Christopher DDS, Arcadia, Art Nest Cafe & Restaurant, Polish Pączki, Grand Dukes, Olivia’s Taste Restaurant. Butelkę szampana z 24K Gold zasponsorował M. Rodek, a dwie beczki piwa ufundowali prezesi Związku Ślązaków.

W imieniu Związku Ślazaków w Chicago serdecznie dziękujemy wszystkim dostojnym gościom za obecność, wszystkim sponsorom oraz członkom Związku Ślązaków za pomoc i organizację uroczystości barbórkowej. Mówiąc po śląsku, piyknie dziękujemy i zapraszamy już za rok na jubileuszową XXX Barbórkę.